21. feb. 2011

Uganda Bunyonyi canoe trekking

Jezero Bunyonyi "place of many little birds" se ponaša s kar 250 različnimi vrstami ptic. Leži na nadmorski višini 1.950 m in je drugo najgloblje jezero v Afriki (z globino okoli 900 m naj bi sledil Tanganiki - 1.436 m). Sestavlja ga 29 otočkov in je eno redkih jezer v Afriki, ki je brez bilharzie povsem varno za kopanje.

Na trodnevnem kanu trekingu smo občudovali terasaste hribčke z obdelovalnimi površinami in obiskali tudi najbolj nedostopne, ter belcu oddaljene kraje. Kulinarično nas je razvajala mama Bena (šesta fotografija), prijazni ljudje so nam zaplesali svoj ples dobrodošlice, ob ranih jutrih se je iz nasprotne strani jezera slišalo petje in bobnanje.

Med zgodbami otokov je prav gotovo najbolj presunljiva tista o otoku z imenom "Punishment island - Akampene." Neporočene ženske, ki so zanosile, so odpeljali na otok (dolg le deset metrov) in jih tam pustili izstradati do smrti. Mnoge med njimi so ob poskusu rešitve z otoka utonile. Moški, ki niso bili dovolj premožni, da bi si privoščili ženo, so eno od nesrečnic lahko rešili z otoka, vendar je to pomenilo stigmatizacijo za celo življenje.

Obiskali smo tudi otok Bushara, znan po evkaliptusovih drevesih, iz katerih so izdelani drevaki, pa otok Njuyeera, ki je bil prebivališče škotskega zdravnika Leonarda Sharpa. Dr. Sharp je leta 1920 začel s centrom zdravljenja gobavosti na otoku Bwama. Otok je postal izolirano okolje za mnoge paciente vzhodne in centralne Afrike. Bolnišnične zgradbe sedaj uporabljajo za osnovno in srednjo šolo, edini prebivalci otoka so danes učenci, učitelji in ostalo osebje.