10. maj 2013

Sardinija so brbončice pele

Hotelov se običajno izogibamo, bližje so nam guesthouse-i, b&b in agroturizmi, kjer je to pač mogoče. No in Sardinija ima slednjih malo morje. Večina jih poleg prenočišč ponuja tudi half-board - zajtrk in večerjo, kjer postrežejo z olivnim oljem, sirom, zelenjavo, kruhom in vinom lastne pridelave.

Na južnem delu otoka sva blizu Pule prenočila pri Italijanki, ki je eden najprijetejših ljudi, kar sem jih srečala v življenju. Polna energije, izredno prijazna, ustrežljiva, natančna, športnica in naravoljubka po duši (obožuje surfanje in gorsko kolesarjenje, sama je izdelala kar nekaj gorsko-kolesarksih tras). V svojem b&b Fiore nudi simpatična prenočišča z odličnim zajtrkom in kupom nasvetov, kje se dobro je in kaj je "nujno". S ponosom razkaže tudi vrt, kjer se skriva drevo makadamije, pa pomarančevci in limonovci.

V provinci Oristano naju je prepričal agroturizem L'Orto. Ob takšnih večerjah, kot so jih pripravili tukaj, se nama je samo sanjalo, tudi samo posestvo in prenočišča so na vrhunskem nivoju. Ko se vrneva na Sardinijo, nama L'Orto zagotovo ne uide.

In nenazadnje še skok na vzhodni del otoka, kjer je v okrilju gora med oljkami in trto pozicioniran agroturizem Guthiddai. Razgled je resnično dih jemajoč, hrana in prenočišča dokaj povprečna. Velika prednost agroturizma je pestrost bližnje okolice (kanjon Gola Su Gorropu, vzhodna obala z Golfo di Orosei, jama Grotta di Ispinigoli, Tomba dei Giganti S'Ena, ogromno plezališč).


Agroturizem GuthiddaiTomba dei Giganti S'EnaGola Su Gorropu, znan tudi po 400m plezalni
steni Hotel Supramonte, ocenjen z 8b, uf.

Pravi naslov te fotke je: ko se po plezariji napokaš do amena.
Najboljša morska restavracija daleč naokoli: Il Pescatore v Cala Gonone,
ki je zelo cenjena tudi pri lokalnem prebivalstvu.

B&b Fiore

Agroturizem L'Orto