5. jan. 2010

Ajdina borovničeva torta

Za nas najboljša borovničeva torta ever. Pečem jo že deset let in se je še ne naveličamo. Če se nam zahoče nedeljske sladice, je tale tortička hitrejša varianta od pečenja piškotov.In recept, če koga zamika...

TESTO: 4 jajca, 4 žlice mrzle vode, 20 dag sladkorja, 1 zavitek bio vanilin sladkorja, 1/3 zavitka bio pecilnega praška (vinski kamen), 15 dag moke.

Beljake in vodo stepemo v sneg. Proti koncu mešanja počasi dodajamo sladkor in vanilin sladkor. Sneg mora postati trd in gost. Sneg nato z žlico primešamo v stepene rumenjake. Kasneje z žlico primešamo še presejano moko s pecilnim praškom. Namastimo pekač za torto in vanj enakomerno porazdelimo testo. Testo pečemo 20-25 minut na 190°C.

NADEV: 900 g zamrznjenih borovnic, bio vanilin puding, 1,5 male pasirane skute, 1,5 dcl sladke smetane, sladkor, sladka smetana za premaz čez torto.

Borovnice damo v posodo, zalijemo s pol dcl vode in jih kuhamo toliko časa, da postanejo mehke. Vmes jih lahko tudi nekoliko sladkamo (cca. 4 žlice sladkorja).

Puding po navodilih za kuhanje pudinga skuhamo v 2 dcl vode, ki je nastala od kuhanja borovnic in v 1,5 dcl navadne vode. Ko je puding skuham, počakamo, da se popolnoma ohladi in nato vanj stresemo precejene skuhane borovnice. Stepemo smetano s sladkorjem (cca. 5 dag sladkorja) in jo skupaj s skuto vmešamo v puding z borovnicami.

Pečeno testo prerežemo vodoravno na polovico. S preostalim sokom od kuhanja borovnic dobro pokapamo obe notranji polovici testa. Eno polovico namažemo z nadevom in pokrijemo z drugo polovico testa, pri čemer ne odstranimo okvirja pekača (dodano opozorilo: pekač odstranim takrat, ko prerežem testo čez pol in odstranim zgornjo polovico, potem ga zopet dam nazaj). Torta naj pred serviranjem stoji vsaj nekaj ur v hladilniku, da se dobro strdi. Odstranimo okvir pekača. Torto na koncu še premažemo s stepeno sladko smetano in poljubno okrasimo.

Mljask :)

Aha, še tole; bio vanilin, pecilni in puding kupim v DM drogerijah.